Μπενεντζονιανή Ψυχοθεραπεία: Η Ευεξία του Συνόλου — Rolando Benenzon, μια συνέντευξη από τη Δώρα Παυλίδου

Τεύχος 7(2) 2015 – Συνέντευξη (δημοσιεύθηκε πρώτα στις 23 Νοεμβρίου 2014)

Πλήρες κείμενο [PDF]

Μπενεντζονιανή Ψυχοθεραπεία: Η Ευεξία του Συνόλου

Rolando Benenzon, μια συνέντευξη από τη Δώρα Παυλίδου

 

Περίληψη
Ο Καθ. Δρ. Rolando O. Benenzon αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αντιπροσώπους του χώρου της μουσικοθεραπείας. Η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης ήταν το ταξίδι του στην Κύπρο για την εκπαιδευτική κατάρτιση Μπενεντζονιανών θεραπευτών στο Κέντρο Μπένεντζον Κύπρου.
Στην παρακάτω συνέντευξη ο Benenzon περιγράφει το προσωπικό του ταξίδι από την ψυχιατρική στη δημιουργία του δικού του μοντέλου, της Μπενεντζονιανής ψυχοθεραπείας, με κύριο χαρακτηριστικό το μη λεκτικό στοιχείο. Αναφέρει τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη δημιουργία αυτή, αλλά και τα εφόδια που μπόρεσε να δώσει στους ασθενείς και στους θεραπευτές που ακολούθησαν το μοντέλο του. Εξηγεί τη σημασία της ελευθερίας στη ζωή του κάθε ατόμου, όπως και την ολοκλήρωση του συνόλου του μέσα από το δικό του θεραπευτικό πλαίσιο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Λέξεις κλειδιά
Μπενεντζονιανή ψυχοθεραπεία∙ μη λεκτική∙ Κέντρο Μπένεντζον Κύπρου∙ Διεθνής Ακαδημία Μπένεντζον∙ ηχητική ταυτότητα∙ ελευθερία

Βιογραφίες
Ο Καθ. Δρ. Rolando O. Benenzon είναι ψυχίατρος, μουσικός και συνθέτης. Από το 1966 είναι σύμβουλος ιατρός της ψυχιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου José María Penna στην Αργεντινή. Είναι επόπτης θεραπευτικών κοινοτήτων και επίσημος επόπτης μουσικο-θεραπείας σε διάφορες χώρες. Ιδρυσε τη Σχολή Μουσικοθεραπείας του Universidad del Salvador του Buenos Aires. Είναι συνιδρυτής των συλλόγων μουσικοθεραπείας της Βραζιλίας, Ουρουγουάης, Περού, Μεξικού, Ισημερινού, Ισπανίας και Βενεζουέλας. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του World Federation of Music Therapy και είναι σήμερα τιμητικό μέλος. Είναι καθηγητής μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου John F. Kennedy. Ίδρυσε το Ίδρυμα Μουσικοθεραπείας Δρ. Ρ. Ο. Μπένεντζον για την κοινοτική υγεία στο Buenos Aires. Κέντρα Ψυχοθεραπείας Μπένεντζον υπάρχουν ανά τον κόσμο, με στόχο να προωθήσουν την ποιότητα θεραπευτικών αγωγών Μπένεντζον και να προσφέρουν μεγαλύτερη ευεξία στον άνθρωπο.

Email: rolandobenenzon@gmail.com

Η Δώρα Παυλίδου είναι μουσικοθεραπεύτρια και εργάζεται στην Κύπρο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού μουσικοθεραπείας (Nordoff-Robbins) και πτυχίου μουσικής. Σήμερα εκπαιδεύεται στη μέθοδο Μπένεντζον και εργάζεται στο Κέντρο Μπένεντζον Κύπρου. Είναι συντονίστρια των συνδέσμων και των δρώμενων του Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική.

Email: dorapavlidou@gmail.com