H ομάδα KATI: Βιώματα και αναστοχασμοί σχετικά με τη σύμπραξη των θεραπειών μέσω τεχνών — Φωτεινή Αθανασιάδου, Ντιάνα Καγιάφα, Βίκυ Κάρκου, Μυρτώ Λυκοπούλου, Τάσος Μπάμπαλης, Αγγελική Μπιτζαράκη, Κάνδια Μπουζιώτη, Εργίνα Σαμπαθιανάκη & Γιώργος Τσίρης

Ειδικό Τεύχος 8 (1) 2016 “Μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία και εικαστική θεραπεία: Διεπιστημονικοί διάλογοι” Άρθρο (δημοσιεύθηκε πρώτα στις 16 Απριλίου 2016)

Πλήρες κείμενο [PDF]

 

H ομάδα KATI: Βιώματα και αναστοχασμοί σχετικά με τη σύμπραξη των θεραπειών μέσω τεχνών

Φωτεινή Αθανασιάδου, Ντιάνα Καγιάφα, Βίκυ Κάρκου, Μυρτώ Λυκοπούλου, Τάσος Μπάμπαλης, Αγγελική Μπιτζαράκη, Κάνδια Μπουζιώτη, Εργίνα Σαμπαθιανάκη & Γιώργος Τσίρης

Περίληψη

Το παρόν άρθρο περιγράφει την πορεία της ομάδας ΚΑΤΙ – μιας ομάδας Ελλήνων θεραπευτών μέσω τεχνών οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέρα από μια ιστορική καταγραφή του έργου της ομάδας από το 2011 μέχρι σήμερα, περιγράφονται προσωπικά βιώματα και αναστοχασμοί μελών της ομάδας, όπως αυτά αναδύθηκαν μέσα από μια διαδικασία καλλιτεχνικής αναζήτησης (artistic inquiry). Αντλώντας από το έργο και τα βιώματα της ομάδας ΚΑΤΙ, οι συγγραφείς θέτουν ερωτήματα και προσφέρουν προτάσεις σχετικά με τη διεπιστημονική συνεργασία λαμβάνοντας υπόψιν το ευρύτερο πεδίο των θεραπειών μέσω τεχνών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Λέξεις κλειδιά

θεραπείες μέσω τεχνών, ομάδα ΚΑΤΙ, διεπιστημονική συνεργασία, καλλιτεχνική αναζήτηση

Παράρτημα

Βιογραφίες

H Φωτεινή Αθανασιάδου έχει σπουδάσει χορο-κινητική ψυχοθεραπεία (Queen Margaret University, Edinburgh) και είναι μέλος της Βρετανικής Ένωσης ΧκΨ (UK ADMP). Η επαγγελματική της εμπειρία ως θεραπεύτρια περιλαμβάνει κλινική δουλειά με παιδιά και ενήλικες σε σχολεία, θεσμούς υγείας και κοινωνικούς χώρους στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία.
Email: foteiniathana@gmail.com

Η Ντιάνα Καγιάφα είναι εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας, εκπαιδεύτρια και επόπτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths. Εκτός από μια πολυετή κλινική εμπειρία, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την οργάνωση διεθνών σεμιναρίων (4ArTS) και σεμιναρίων στην Ελλάδα (ΚΑΤΙ) για τις θεραπείες μέσω τεχνών καθώς και την προώθηση του επαγγέλματος στην Ελλάδα μέσω της διδασκαλίας και της συγγραφής.
Email: dia3na@hotmail.com

H Βίκυ Κάρκου είναι καθηγήτρια στο Egde Hill University του Ηνωμένου Βασιλείου, ερευνήτρια στο χώρο των θεραπειών μέσω τεχνών, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια μέσω χορού και κίνησης. Έχει γράψει και επιμεληθεί δυο βιβλία και ετοιμάζει το τρίτο της βιβλίο στο χώρο.
Email: karkouv@edgehill.ac.uk

Η Μυρτώ Λυκοπούλου είναι κεραμίστρια και εικαστική θεραπεύτρια. Έχει εργαστεί με διαφορετικούς πληθυσμούς ως εικαστική θεραπεύτρια σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Επί του παρόντος εργάζεται ως κεραμίστρια στην Αθήνα και προετοιμάζει χώρο όπου θα διεξάγεται εικαστική θεραπεία με πηλό.
Email: myrtolyko@gmail.com

O Tάσος Μπάμπαλης είναι ψυχολόγος, δραματοθεραπευτής και θεατροπαιδαγωγός. Έχει παρουσιάσεις εργασίες του σχετικά με την δραματοθεραπεία σε συνέδρια κα συναφή άρθρα σε επιστημονικα περιοδικά. Εργάζεται ιδωτικά στο Αίγιο και στην Αθήνα.
Email: tasbabjal@yahoo.com

Η Αγγελική Μπιτζαράκη είναι χοροθεραπεύτρια με σπουδές στην κοινωνική ανθρωπολογία και εκπαίδευση ως συντονίστρια ομάδων (μη-παρεμβατική προσέγγιση).
Email: abitzaraki82@yahoo.com

Η Κάνδια Μπουζιώτη είναι μουσικοθεραπεύτρια (New York University) και φωνητική ψυχοθεραπεύτρια (Vancouver Vocal Psychotherapy Institute Training). Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).
Email: candiabouzioti@gmail.com

Η Εργίνα Σαμπαθιανάκη είναι μουσικοθεραπεύτρια. Αυτή την περίοδο εργάζεται στο Nordoff Robbins London Centre, στην παιδιατρική ομάδα μουσικοθεραπείας στο Oxleas NHS Foundation Trust και ως κλινική επόπτρια. Είναι μέλος του British Association for Music Therapy (BAMT) και του Health & Care Professions Council (HCPC).
Email: erginousa@gmail.com

O Γιώργος Τσίρης εργάζεται ως ερευνητής στο Nordoff Robbins και λέκτορας μουσικοθεραπείας στο Queen Margaret University, Εδιμβούργο.
Email: gtsiris@qmu.ac.uk