Ένα μοντέλο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τις θεραπείες μέσω τεχνών στην ογκολογία — από την Γεωργία Αρώνη

Ειδικό Τεύχος 8 (1) 2016 “Μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία και εικαστική θεραπεία: Διεπιστημονικοί διάλογοι”  Άρθρο (δημοσιεύθηκε πρώτα στις 10 Ιανουαρίου 2016)

Πλήρες κείμενο [PDF]

Ένα μοντέλο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τις θεραπείες μέσω τεχνών στην ογκολογία

Γεωργία Αρώνη

Περίληψη

Η παρούσα περιγραφή αναφέρεται στην εμπειρία του προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης «Οι Θεραπείες μέσω Τεχνών στην Ογκολογία», στο Πανεπιστήμιο Alanus Hochschule für Kunst und Gesellschaft στη Βόννη της Γερμανίας. Εστιάζει στην αλληλεπίδραση και στη συσχέτιση των πεδίων της Μουσικοθεραπείας, της Εικαστικής Θεραπείας και της Χοροθεραπείας όπως αυτά απαντώνται στο πρόγραμμα, με σκοπό να επιμορφωθούν οι θεραπευτές μέσω τέχνης ως προς τις βασικές αρχές της ογκολογίας καθώς και της ψυχο-ογκολογίας. Ειδικότερα αναφέρεται στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης εκπαίδευσης.

Λέξεις κλειδιά

ογκολογία, ψυχο-ογκολογία, καρκίνος, θεραπείες μέσω τέχνης, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, Γερμανία

Βιογραφία

Η Γεωργία Αρώνη είναι κλινική χοροθεραπεύτρια BTD- GDTR Sr, με παράλληλες σπουδές στα Παιδαγωγικά και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Είναι μέλος του Berufsverband der TanztherapeutInnen Deutschlands (BTD) καθώς και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας (ΕΧΑ). Tα τελευταία χρόνια ζεί στη Γερμανία και εργάζεται σε κλινική αποκατάστασης στο τμήμα Ψυχοσωματικής και Ψυχοθεραπείας, με ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Έχει εργαστεί σε διάφορα κλινικά πλαίσια με χρόνιους ψυχικά ασθενείς, με χρήστες ουσιών και έχει σχεδιάσει και οργανώσει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους και παιδιά. Εστιάζοντας στην αντιμετώπιση του ψυχικού και συναισθηματικού τραύματος μελετά, ασκεί και διδάσκει την πρακτική της Αυθεντικής Κίνησης. Παράλληλα συντονίζει σεμινάρια και εργαστήρια για επαγγελματίες ψυχικής υγείας καθώς και για το ευρύ κοινό.

Email: aronig@t-online.de