Η ιστορία μας

(τελευταία ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2015)

Το Approaches ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008. Ως το πρώτο επιστημονικό περιοδικό μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα, το Approaches δημιουργήθηκε με μια διάθεση προσφοράς τόσο στο ελληνικό όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της μουσικοθεραπείας προωθώντας το διάλογο μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών αλλά και πολιτισμικών κοινοτήτων.

Ως εξαμηνιαία, ελληνοαγγλική περιοδική έκδοση ανοικτής πρόσβασης, και υπό την καθοδήγηση του ιδρυτικού αρχισυντάκτη Γιώργου Τσίρη, τo Approaches δημοσίευσε το πρώτο του τεύχος την Άνοιξη του 2009. Από τότε έχει διανύσει μια αδιάκοπη πορεία έκδοσης δημοσιεύοντας μέχρι σήμερα 14 τεύχη, συμπεριλαμβανομένων 3 ειδικών θεματικών τευχών. Σε αυτό το πλαίσιο το περιοδικό έχει αναπτύξει συνεργασίες με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), η Επιτροπή της ISME για την Ειδική Μουσική Παιδαγωγική, τη Μουσικοθεραπεία και τη Μουσική Ιατρική, καθώς και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας (EMTC).

Παρουσίαση του ειδικού τεύχους 7.1, Αύγουστος 2015, Νορβηγία [από αριστερά: η Catherine Carr (αναπληρώτρια συντάκτρια), η Hanne Mette Ridder (Προσκεκλημένη Συντάκτρια του ειδικού τεύχους και μέλος της συμβουλευτικής συντακτικής επιτροπής), και ο Γιώργος Τσίρης (ιδρυτικός αρχισυντάκτης)].

Από την αρχή της λειτουργίας του το Approaches τράβηξε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Ως αποτέλεσμα, 203 συγγραφείς από 28 χώρες δημοσίευσαν το έργο τους στο Approaches μόλις στα πέντε πρώτα χρόνια ζωής του περιοδικού. Σήμερα το Approaches έχει καθιερωθεί ως ένα από τα τρία διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης για τη μουσικοθεραπεία παγκοσμίως μαζί με το Voices: A World Forum for Music Therapy  (που δημοσιεύται από το Grieg Academy Music Therapy Research Centre, Uni Research Health στη Νορβηγία) και το Music Therapy Today (που δημοσιεύται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουσικοθεραπείας).

Από το 2008 ως τα μέσα του 2015, το Approaches υπήρξε συνεργάτης της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ) υπό την προεδρία της Μαρίας Αργυρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, η ΕΕΜΑΠΕ φιλοξένησε γενναιόδωρα το Approaches στον ιστοχώρο της, ενώ προσέφερε μια κοινότητα εντός της οποίας δοκιμάστηκαν και δουλεύτηκαν αρχικές ιδέες και προτάσεις. To Μάη του 2012 το Approaches, σε συνεργασία με την ΕΕΜΑΠΕ και την ομάδα ‘ΚΑΤΙ’, συνδιοργάνωσε στην Αθήνα το διήμερο σεμινάριο «Οι Τέχνες ως Θεραπεία: Θεωρία – Πράξη – Έρευνα». Αυτό το σεμινάριο ενέπνευσε στη συνέχεια το ειδικό τεύχος «Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Χοροθεραπεία και Εικαστική Θεραπεία: Διεπιστημονικοί Διάλογοι».

Τον Αύγουστο του 2015 το Approaches ανεξαρτητοποιείται πλήρως ως περιοδική έκδοση ανοικτής πρόσβασης και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου αποκτά το δικό του αυτοδύναμο ιστοχώρο (www.approaches.gr). Την ίδια περίοδο η ονομασία του περιοδικού αλλάζει από «Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική» σε «Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας».

O νέος ιστοχώρος δίνει στο περιοδικό πλήρη αυτοδυναμία και διαχείριση. To γεγονός αυτό συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας δημοσίευσης κειμένων μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αναμονής μεταξύ υποβολής κειμένων και δημοσίευσης αυτών στην Πρώτη Ματιά. Από την άλλη πλευρά, η νέα ονομασία του περιοδικού αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια το έργο, τον σκοπό και το όραμα του περιοδικού: το Approaches είναι ένα επιστημονικό περιοδικό μουσικοθεραπείας το οποίο, πέρα από κείμενα που εμπίπτουν στο άμεσο επιστημονικό του πεδίο, προσκαλεί διεπιστημονικές προσεγγίσεις και προοπτικές από τον ευρύτερο χώρο της μουσικής, της υγείας και της ευεξίας. Προσκαλεί, για παράδειγμα, προοπτικές από χώρους όπως η μουσική παιδαγωγική, η κοινοτική μουσική, η μουσική ψυχολογία, και η ιατρική εθνομουσικολογία.

Η συντακτική ομάδα του περιοδικού καθώς και όλοι οι ομότιμοι αξιολογητές έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Approaches μέχρι σήμερα. Το έργο όλων συμβάλλει στην εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των δημοσιεύσεων του περιοδικού, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού ως έγκυρης πηγής ενημέρωσης σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη μουσικοθεραπεία αλλά και στο ευρύτερο πεδίο της μουσικής, της υγείας και της ευεξίας.

Περαιτέρω ανάγνωση

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Approaches μπορούν να βρεθούν στα ακόλουθα κείμενα:

 

Ιστορικό έκδοσης του περιοδικού

Σήμερα γνωστό ως

Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας\
ISSN 2459-3338
Περίοδος: Σεπτέμβριος 2015 – σήμερα

Παλαιότερα γνωστό ως

Approaches: Μουσικοθεραπεία & Ειδική Μουσική Παιδαγωγική
ISSN 1791-9622
Περίοδος: 2009 – Αύγουστος 2015

logoGR