Στο παρασκήνιο — Τσίρης & Πασιαλή

Τεύχος 10 (1) 2018 – Σημείωμα σύνταξης (πρωτοδημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2018)

Full text [PDF]

Στο παρασκήνιο

Γιώργος Τσίρης1,2 & Βαρβάρα Πασιαλή3

1Queen Margaret University, Ηνωμένο Βασίλειο, 2St Columba’s Hospice, Ηνωμένο Βασίλειο, 3Queens University of Charlotte, ΗΠΑ

gtsiris@qmu.ac.uk; pasialiv@queens.edu

 

Καλώς ήλθατε σε αυτό το νέο τεύχος του Approaches. Παρόλο που δημοσιεύεται με μερική καθυστέρηση, ελπίζουμε αυτό το τεύχος να πυροδοτήσει τον διάλογο και να προσφέρει νέες πρακτικές, θεωρητικές και ερευνητικές προοπτικές. Μερικά άρθρα συμπεριλήφθηκαν στην Πρώτη Ματιά του Approaches πριν από ένα ή δύο χρόνια ωστόσο το περιεχόμενό τους παραμένει σχετικό με τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της μουσικοθεραπείας.

Στο άρθρο της, η Saville εστιάζει στη μέτρηση αποτελεσμάτων με ιδιαίτερη αναφορά στο ‘East Kent Outcomes System’ (EKOS). Η εφαρμογή του EKOS, ως μέσου εντοπισμού και καταγραφής αποτελεσμάτων συμμετοχής στη μουσικοθεραπεία, επεξηγείται μέσα από μία μελέτη περίπτωσης με έναν ενήλικα με νοητική αναπηρία. Το έργο της Saville ανταποκρίνεται στο διευρυνόμενο ενδιαφέρον για τη μέτρηση αποτελεσμάτων στη μουσικοθεραπεία (Spiro, Tsiris & Cripps 2018a, 2018b). Παρομοίως, οι Πασιαλή, Schoolmeesters και Engen παρουσιάζουνε μια λεπτομερή ανάλυση κλιμάκων αξιολόγησης της ψυχικής ανθεκτικότητας (resilience). Σκιαγραφούν διάφορους τρόπους με τους οποίους οι μουσικοθεραπευτές μπορούν να προσεγγίσουν την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα προς ενημέρωση της κλινικής τους πρακτικής.

Οι Silverman και Baker στρέφουν την προσοχή στην έννοια της ροής (flow). Εξερευνούν τα νοήματα και τη δυνατότητά της ως μηχανισμού αλλαγής ο οποίος μπορεί να εξηγήσει ερευνητικά αποτελέσματα στη μουσικοθεραπεία. Από την άλλη πλευρά, η Neudofer παρουσιάζει μια μεταθεωρητική προοπτική της μουσικοθεραπείας μέσα από το πρίσμα της ανθρωπολογικής θεωρίας του Baier για την πνευματικότητα. Μέσα από αφηγήσεις ασθενών από μια μελέτη έρευνας, αναζητά τους τρόπους με τους οποίους οι καρκινοπαθείς προσδιορίζουν τις μοναδικές του ιστορίες και βρίσκουν μια αίσθηση ταυτότητας και νοήματος.

Βασισμένο σε μια εθνογραφική μελέτη σε δύο σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων, το τελευταίο άρθρο προσφέρει μια εμπειρική περιγραφή του τανγκό κατά τη μεσοπολεμική Ελλάδα. Η Κουφού εξερευνά τις εμπειρίες των ανθρώπων σχετικά με το τάνγκο από μια κοινωνικο-πολιτισμική προσέγγιση, συνθέτει διάφορα αποσπάσματα προφορικής ιστορίας, και παρουσιάζει τις πιθανές επιπτώσεις του τανγκό στην παρούσα αίσθηση ταυτότητας και ευεξίας των συμμετεχόντων.

Πέρα από αυτά τα πέντε άρθρα, σε αυτό το τεύχος θα βρείτε μια συνέντευξη της Barbara Wheeler, μιας εξέχουσας προσωπικότητας και συγγράφεα πολλών μουσικοθεραπευτικών εγχειριδίων. Ερωτώμενη από την Daphne Rickson, η Wheeler μιλά για την έρευνα στη μουσικοθεραπεία χρησιμοποιώντας ως πλατφόρμα τη δημοσίευση της τρίτης έκδοσης του βιβλίου Music Therapy Research. Μερικές από τις ιστορικές προοπτικές που προσφέρονται στη συνέντευξη της Wheeler συγκλίνουν με αυτές στην αναφορά της Suzanne Hanser. Μέσα από την εξιστόρηση της εγκαθίδρυσης και εξέλιξης της μουσικοθεραπείας στο Berklee College of Music στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια, η Hanser σκιαγραφεί ορισμένα ευρύτερα θέματα που αφορούν τη σύγχρονη εκπαίδευση των μουσικοθεραπευτών (βλ. επίσης: Coombes & Etmektsoglou 2017). Αυτό το περιοδικό τεύχος περιέχει ακόμη εφτά βιβλιοκριτικές, εννέα αναποκρίσεις από συνέδρια, καθώς και ένα αφιέρωμα στην Mary Priestley η οποία απεβίωσε στις 11 Ιουνίου 2017.

Από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού το 2017 μέχρι και σήμερα, η ομάδα του Approaches εργάζεται για τη βελτίωση της υποδομής του περιοδικού και των διαδικασιών αξιολόγησης και δημοσίευσης των κειμένων. Αυτή η εργασία η οποία λαμβάνει μέρος στο παρασκήνιο είναι ουσιώδης για την βιωσιμότητα του περιοδικού καθώς εισερχόμαστε σταδιακά στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του. Μεταξύ άλλων εξελίξεων, εφαρμόζεται πλέον μια πενταετής περίοδος υπηρεσίας για όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Συντακτικής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, μερικά μέλη με πολυετή προσφορά στο περιοδικό αποχώρησαν και μερικά νέα μέλη προστέθηκαν στην ομάδα. Με αυτήν την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Catherine Carr, Τέο Δημητριάδη, Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Παναγιώτη Καμπύλη, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και Ευαγγελία Παπανικολάου για την προσφορά τους τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, υποδεχόμαστε τους Bolette Daniels Beck, Kjetil Hjørnevik και Mike Silverman. Η εθελοντική εργασία όλων των μελών της ομάδας του Approaches έχει παίξει και εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο για την εξασφάλιση της ποιότητας των δημοσιεύσεων που εμφανίζονται στο περιοδικό. Με απώτερο σκοπό την πρόοδο της μουσικοθεραπευτικής γνώσης και πράξης, η συντακτική μας ομάδα έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 400 συγγραφείς και 100 κριτές μέχρι σήμερα. Η πλήρης λίστα με τα ονόματά τους είναι διαθέσιμη εδώ: https://approaches.gr/el/editorial-board

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς του περιοδικού και ανακοινώνουμε με χαρά δύο νέους χορηγούς: το Κέντρο Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ», και τον οργανισμό Music Therapy New Zealand. Η υποστήριξη όλων των χορηγών παρέχει τους απαραίτητους πόρους για τη συνέχιση του έργου μας και για τη διατήρηση του Approaches ως περιοδικού ανοικτής πρόσβασης..

Βιβλιογραφία

Coombes, E., & Etmektsoglou, I. (2017). Glimpses into the challenges and opportunities of a new training programme: The MA Music Therapy programme at the University of South Wales. Approaches: An Interdisciplinary Journal of Music Therapy, 9(1), 120-127.

Spiro, N., Tsiris, G., & Cripps, C. (2018a). A systematic review of outcome measures in music therapy. Music Therapy Perspectives, 36(1), 67-78.

Spiro, N., Tsiris, G., & Cripps, C. (2018b). “Sounds good, but… what is it?” An introduction to outcome measurement from a music therapy perspective. Approaches: An Interdisciplinary Journal of Music Therapy, First View (Advance online publication), 1-19.

 

Προτεινόμενη παραπομπή:
Τσίρης, Γ., & Πασιαλή, Β. (2018). Στο παρασκήνιο. Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας, 10(1), 3-4.